Spre magazin

Cum îngrijești corect acesoriile de make-up?

05.09.2019 14:57 / Autor: Zenobia

Accesorii-make-up
Când vine vorba de sănătatea tenului atunci se impune o rigoare strictă în ceea ce privește igiena pensulelor și a acesoriilor de makeup.

În caz contrar, imperfecțiunile tenului precum coșurile, comedoanele și persistența acneei (sau chiar agravarea acesteia) pot fi consecințe ce nu trebuie neglijate.


Kit-ul personal de pensule trebuie spălat zilnic în special pensulele folosite pentru texturi cremoase: pensula pentru fond de ten, pentru anticercăn, cea pentru liner și cea pentru buze. Texturile lichide dezvoltă cu mare ușurință germeni din cauza mediului umed.

Spălarea acestor accesorii, aici includ și bureții pentru fond de ten, se face cu săpun antibacterian în formulă solidă.

În cazul în care urmezi un tratament dermatologic sau antiacneic atunci toate pensulele se vor dezinfecta cu aclool special pentru pensule “brush cleaner” sau mult mai eficient, alcool izopropilic. Cel din urmă are o concetrație de 99,9 % alcool și pe lângă dezinfectarea completă a pensulelor are și avantajul că acestea se usucă instant datorită concentarației maxime de alcool și pot fi folosite imediat pentru machiaj.

Tot în această situație, dacă ești sub tratament, recomand ca bureții pentru fond de ten să nu fie refolosiți chiar dacă au fost spălați riguros. Este imposibil să sterilizezi un burețel folosit. Dacă îți dorești eficiență maximă din partea tratamentului cel mai indicat este să nu-l folosești decât o singură dată. Este contraidicat să folosești bureții de tip “beauty blender” ce pot fi refolosiți.

Soluția pentru aplicarea fondului de ten în condiții “controlate” este să uniformizezi tenul cu ajutorul degetelor prin gesturi de tapotare (nu trebuie să specific că mâinile trebuie bine spălate în prealabil), cu ajutorul bureților de unică utilizare sau cu ajutorul pensulelor pentru fond de ten.

Indiferent ce metodă alegi pentru a spăla pensulele, excepție făcând săpunul, se pune alcool într-un vas îngust, într-o cantitate cât să poți pune pensula de fond de ten presând pe ea (nu perpendicular ca să nu se ciufulească) ci pe o parte. Aceasta trebuie să fie prima pensulă cu care începi igienizarea pensulelor. Urmată, evident, de cea pentru anticercăn.

Revenind la procesul de curățare, odată presată pensula pe o parte și pe alta, fără a se tulbura alcoolul, se pune pensula pe un șervețel gros și se șterge cu atenție în stânga și în drepta cu pensula culcată, dar niciodată perpendicular. Dacă nu s-a curățat din prima se repetă mișcarea în alcool și pe șervețel ulterior. Identic procedezi și cu restul pensulelor. Odată repetat acest proces complet de igienizare, după fiecare utilizare vei ajusta cantitatea de alcool cât să nu risipești prea mult, dar în același timp să fi sigură că ai executat corect acest proces.

Indiferent de tehnica folosită, ori cea cu alcool ori cea cu săpun, important este ca apa (sau alcoolul) să nu pătrundă la metalul care face priză cu mânerul pentru că lipiciul se poate dizolva din cauza alcoolului sau lemnul poate “lucra” și în timp se va desprinde.

Pensulele trebuie să stea la uscat orientate în jos ca apa/alcoolul să se prelingă în jos pe firele de păr și neaparat într-un mediu fără praf, fără umiditate, ferit de sursă puternică de căldură.
Odată uscate complet acestea trebuie păstrate într-un etui cilindric special pentru pensule, neaparat cu capac.

Dacă le lași în cameră într-un pahar nu este o soluție dacă îți dorești un ten sănătos. Iar acest etui, după fiecare spălare a pensulelor trebuie curățat și el, eventual șters cu un șervețel umed antibacterian. Dacă pensulele sunt așezate într-un etui unde sunt ținute produsele de machiaj acest mediu nu este curat și în plus pensulele vor avea de suferit: se vor ciufuli sau părul se va îndoi.

Acum nu mai ai nicio scuză să nu ai grijă de pensulele tale.

Cu drag,
Dana Argesan, Make-up artist

Categorie: sfaturi de la experti, trucuri

Lasă-ne părerea ta într-un comentariu: