Spre magazin

Despre frumusețe, din Japonia. Tehnologii noi și produse la mare căutare

26.08.2019 14:14 / Autor: Zenobia

Frumusetea-in-Japonia

Da, am fost în Japonia. Țara unde toate femeile au părul întins și strălucitor și pielea impecabilă. Sigur, așa pare în reclame. Dar e ceva adevăr la mijloc. Și dacă tot am bătut atâta drum, m-am gândit să-ți spun și ție ce am descoperit despre cum se îngrijesc femeile în țara soarelui răsare. Mai ales, ce putem învăța de la ele. 

Cel mai mult am aflat, spun sincer, de la o vânzătoare foarte atentă și binevoitoare. Aș putea spune chiar răbdătoare cu mine și cu insistențele mele să aflu care sunt cele mai bune produse din magazinul ei. Magazinul avea, ce-i drept, sute de metri pătrați. Am intrat după ce am văzut, în furnicarul de pe stradă, o domnișoară cu un semn de happy hour în mână. Ei bine, în Japonia e happy hour și la magazinul de creme, loțiuni și măști. 

În toată nebunia din jurul meu, această doamnă, pe care uite, dacă mă întrebi acum, nici nu știu cum o cheamă, s-a oprit să vorbească cu mine deși era clar că eram turistă băgătoare de seamă iar ea vorbea engleză un pic și nu prea. Și totuși.  

Mi-a zis de la început: ia crema asta. 

Un amestec de cremă BB, CC și SPF25.

-Da, dar eu nu mă dau nici cu BB, nici cu CC.

- Uite, zice ea fără să observe, parcă, crema asta ia singură culoarea tenului tău, nu trebuie să te potrivești la nuanță. Și așa a fost. Pui pe toată fața jumătate de boabă de orez de cremă albă și întinzi ușor. Crema ia culoarea pielii tale. A mea în acest caz. Dumnezeu știe de ce ezitam în continuare.

- Și totuși, ce mai aveți?

- Păi am un compact foarte bun care se folosește ca anticearcăn și iluminator. Corean. Se aplică direct cu buretele, din cutie. Dar ia crema asta, zice ea din nou.

- Și săpun care curăță bine fața aveți?

- Da, am, zice ea și îmi arată un săpun cu tratament pentru ten acneic pe care îl iau hotărât pentru nepotul meu. Dar ia crema asta, zice ea iar, reținut. O iau. De jenă. Primesc cadou câteva măști de față cu cocktailuri Kahlúa. Îi spun că e minunată, sper că mă aude șeful ei, mulțumesc și plec. 

Câteva zile mai târziu, încerc crema pentru o petrecere și înțeleg, în sfârșit, că îi sunt datoare vânzătoarei mulțumiri și acatiste. Pielea mea arată netedă, uniformă, ca de păpușică. E exact aceeași nuanță cu pielea de pe gât. De când n-am mai văzut asta. Mizon Oriks Magic a meritat fiecare yen. Engleza un pic stricată de pe tub mă face să zâmbesc de fiecare dată, dar cui îi pasă. Mai important decât atât, înțeleg ce urmează: în curând fondurile de ten în n de nuanțe vor dispărea de pe piață. N-o să mai amestecăm trei nuanțe să obținem ceva cât mai potrivit. O să existe pentru toată lumea doar fondul de ten în tonul perfect. 

Îmi aduc aminte de un filmuleț văzut poate cu un an în urmă. Lancome prepara pe loc, în magazin la New York, tonuri de fond de ten personalizate. Era incredibil. Dar între timp, nu va mai fi necesar. 

Săpunul care te scăpa de puncte negre 

Ei bine, acest săpun există. În anii de liceu, când știam atât de puține despre îngrijire, mă uitam fascinată pe canale nemțești la grafica din reclame de loțiuni care îți elimină coșurile și punctele negre. Visam cu ochii deschiși la o piele cu mai puțin sebum. Știi, se spune că toate tenurile mixte au fost cândva un ten normal tratat prost. Posibil să fie și cazul meu. Cât despre loțiunea minune, n-am găsit-o niciodată. 

Dar când într-un magazin celebru din Tokyo unde găsești de toate pentru toți -Tokyu Hands- m-a oprit un vânzător îndrăzneț, m-am gândit că nu-i un capăt de lume să-i dau 3 minute și apoi 500 de yeni pentru un săpun un pic mai mare decât o monedă de 50 de bani, care, mi-a zis el, o să mă țină o lună și o să mă scape de puncte negre. N-am așa de multe puncte negre între timp, pentru ca, ai ghicit, fac exact ce îți spun și ție să faci: mă curăț dimineața și seara cu metoda prosopului fierbinte. Uite, sunt gata să îți mai spun încă o dată despre ea. O găsești aici

Am încercat săpunul, bineînțeles. Are o consistență delicată, de mătase, un nume franțuzesc-Savon de Chiffon-și o bulină mare pe cutie, pe care scrie Made în Japan. Face ce spune. Nu mi-a uscat fața. Și e un minunat companion de călătorie.

Păr întins fără vizită la salon 

Am crezut că e genetic. Și sigur e. Dar nu e numai genetic. Știu pentru că am încercat șamponul și balsamul din apartamentul airbnb în care locuisem acum câțiva ani. N-aveam perie rotativă și nici placă (oricum n-aș fi știut să le folosesc decât la nivel începător). Dar nu a fost nevoie. Pentru că este ceva în formulele chimice ale produselor în zona asta de pe glob care întinde părul chiar și în umiditatea din luna mai de la Tokyo. Nu eram la prima încercare, dar de data asta am venit pregătită cu spațiu în bagaj. Am ales The Botanist, dar este foarte posibil ca și alte mărci să funcționeze la fel de bine. O fi silicon? Nu știu, și n-am vreo șansă să descifrez pe ambalaj. Absolut accesibil la preț. Și funcționează. Rămâne!

Și ceva exorbitant, din sake 

E un produs cult. Povestea începe cu pielea netedă, moale, de prințesă a lucrătorilor din fabricile de sake. Ceva din culturile de drojdii din sake făcea să stea timpul pe loc. În anii ’70, au început studiile și apoi au apărut primele loțiuni și creme din gama SK-II. Mulți ani, Cate Blanchett a fost ambasadoarea SK-II în lume. 

Evident, nu m-am putut abține. La spațiul dedicat dintr-un mare magazin japonez, o domnișoară drăguță mi-a făcut o evaluare pe loc: am ales un obraz, m-am așezat în fața unui scanner, m-a întrebat ce și cum despre cum mă îngrijesc și câteva minute mai târziu mi-a dat verdictul. 

Sunt onorată să va spun ca nu vorbesc cai verzi pe pereți. Pielea mea e cu șase ani mai tânără decât mine și cu niște procente bune peste medie la îngrijire. Sunt pentru asta, recunoscătoare tututor vocilor din frumusețe și îngrijire de la care am învățat lucruri simple. Am aplicat, am încercat și am, slavă Domnului, ce spune la capitolul lecții învățate (e un fel mai politicos de a spune că am făcut și greșeli). Dar dacă vrei să știi care e primul lucru de știut, uite, găsești aici unde să începi. 

N-am luat loțiunea, produsul lor cel mai recomandat pentru început. N-aveam pașaportul la mine că să pot cumpăra fără taxe și, ca să spun până la capăt, mi se pare în continuare foarte scump. Rămâne pe lista pentru altădată, cândva. 

În drumul de la magazin spre hotel, m-am oprit să-mi iau o pungă mică, mică, cum e tot în Japonia, de biscuiți cu ciocolată în formă de urși panda.  

Tu cum ai vrea să fie produsele de îngrijire în viitor? Ai descoperit ceva și n-ai stare până nu ne spui? 

Hai, spune-mi! 

Cu drag de tine și frumusețea ta,   

 Zenobia 

Categorie: Ingrijirea fetei, ingrijirea corpului

Lasă-ne părerea ta într-un comentariu: